Citește cu poftă! – Secretul celor mai bune chifteluţe marinate

Citește cu poftă! – Secretul celor mai bune chifteluţe marinate

Se ştie, fiecare gospodină are propria reţetă de chifteluţe… unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice, altele combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă. Se poate însă ca să nu îţi iasă chifteluţele: fie nu pui suficient de multă sare, fie nu le prăjeşti cât trebuie, ba îţi ies prea tari, ba prea uscate, ba rămân crude la interior.

Dacă vei urma, însă, sfaturile experţilor bonappetit.com, munca nu numai că-ţi va fi cu mult uşurată, dar roadele îi vor fi… delicioase! Unde greşeşti?

  1. Nu pui suficient de multă sare

Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.

  1. Scoţi din compoziţie ierburile aromatice

Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obţine nişte burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel şi busuioc. Combină cu încredere, şi după gust, mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.

  1. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obţine un amestec vâscos

Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.

  1. Amesteci compoziţia cu lingura

Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.

  1. Modelezi chifteluţele la aceeaşi dimensiune

Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.

  1. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate

Greşit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme şi chifteluţele vor fi greu de modelat. Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.

  1. Foloseşti un blat de lucru murdar

Ai dreptate, când faci chifteluţe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poţi să ameliorezi, însă, situaţia. Spre exemplu, aşază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluţele şi făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuşi, cu carne crudă!

  1. Le prăjeşti prea puţin

Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. Aplică aceeaşi metodă şi în cazul chifteluţelor cu sos.

 

Reţeta:

Ingrediente

500 gr carne tocata (de porc sau mixta vita+porc)

2 catei usturoi

1 felie de paine fara coaja inmuiata in lapte

1/4 legatura patrunjel

1 ou

sare, piper

 

Sos de rosii

250 ml bulion

120 ml supa de pui

2 linguri rase faina

1 ceapa

1 catel usturoi

1 lingurita zahar

1 lingurita otet

1 foaie dafin

1/4 lingurita cimbru uscat

sare, piper negru

30 gr unt

1 lingura ulei

 

Preparare

Chiftele: se amesteca carnea cu patrunjelul tocat, usturoiul strivit, oul batut, miezul de paine stors si sfaramat, sare si piper dupa gust. Cu mainile umede se modeleaza chiftele.  Intr-o tigaie se incinge ulei de cca 1 deget si se prajesc chiftelutele pe ambele parti pana sunt rumene. Prajiti-le in mai multe ture, nu le inghesuiti in tigaie. Se scot chiftelele pe o farfurie cu servetele de hartie sa absoarba grasimea.

Sos: intr-o craticioara se topeste untul cu uleiul. Cand e incins se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul strivit. Se calesc pana ceapa se inmoaie.

Se adauga faina si se amesteca bine pana faina e absorbita in grasime. Stingem totul cu bulion si supa, amestecand cu telul. Se fierbe pe foc mic, amestecand des cu telul, pana sosul capata consistenta. Daca sosul se ingroasa prea tare (trebuie sa curga de pe lingura; cum se ingroasa depinde de consistenta bulionului vostru), mai adaugati putina supa.

Strecurati sosul printr-o sita fina, apasand pe ceapa sa extrageti tot lichidul.

Se adauga condimentele (dafin, cimbru, sare, piper), zaharul si otetul. Amestecati si fierbeti la foc mic 5 minute. Gustati sosul si in functie de cum a fost de acrisor bulionul vostru, vedeti daca mai trebuie sa adaugati zahar sau otet.

Asezati chiftelele in sos si mai dati cateva clocote impreuna. Puneti capacul pe craticioara si lasati sa stea asa 10-15 minute.

Se servesc cu piure de cartofi, presarate cu patrunjel si daca doriti, adaugati o lingura de smantana alaturi.

error: Conţinut protejat !!