Mircea Diaconu: Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte pot fi promovate cu bani europeni
Europarlamentarul Mircea Diaconu a avut, marţi, o întâlnire, la Târgovişte cu autorităţi judeţene şi operatori culturali unde a subliniat importanţa atragerii de fonduri europene pentru promovarea capitalelor istorice Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte.
S-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru care să aibă în componenţă reprezentanţi ai autorităţilor locale, arhitecţi, oameni de cultură care să stabilească posibile proiecte care pot fi propuse spre finanţare.
Mircea Diaconu a prezentat câteva dintre preocupările existente la nivelul Parlamentului European în domeniile sale de specializare, cultural–patrimonial–educaţional, şi demersurile făcute pentru introducerea în circuitele cultural-turistice a capitalelor istorice de la Curtea de Argeş, Câmpulung şi Târgovişte, repere fundamentale ale patrimoniului naţional românesc. În completare, au făcut prezentări Cristina Herţia, arhitect şef al judeţului Dâmboviţa, şi Cătălina Preda, arhitect, specialist al Ministerului Culturii.
Tot marţi Mircea Diaconu are o întâlnire pe aceleaşi subiecte la Primăria Câmpulung Muscel, iar miercuri la Primăria Curtea de Argeş.
”Ar trebui făcut un grup de lucru, la nivel local, la nivelul celor trei capitale (Târgovişte, Câmpulung, Curtea de Argeş, n.r.), eu care sunt, într-un fel, ambasadorul acestui grup la Bruxelles o să mă ocup şi să detectez cum putem aduce bani pe toate căile”, a precizat europarlamentarul Mircea Diaconu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a prezentat câteva dintre proiectele care se pretează la obţinerea de fonduri europene în următoarea sesiune de finanţare.
”Între judeţele Dâmboviţa şi Argeş este un acord semnat, cu mai multe obiective, unul fiind acesta: Drumul capitalelor. Am discutat cu actualul preşedinte al CJ Argeş, continuăm pe acest subiect, ne-am gândit că trebuie să punem în valoare Târgovişte, Câmpulung, Curtea de Argeş, trei localităţi cu valoare istorică deosebită (…). Pentru următoarea sesiune pe POR la secţiunea monumente istorice m-am gândit ce proiecte putem scrie: unul legat de Curtea Domnească, a fost o finanţare europeană aici, după părerea mea nereuşită, un proiect pentru biserica brâncovenească de la Doiceşti, iar la Băleni există o biserică din anii 1.500, nu ştiu câte avem în zona de sud a României la nivelul acela arhitectural. Sunt trei lucruri foarte concrete şi probabil o să mai identificăm şi alte două-trei”,a spus Ţuţuianu.
Concluziile au stabilit o nouă întâlnire pentru luna februarie între Mircea Diaconu, autorităţile locale şi operatorii culturali interesaţi, în cadrul căreia să se urmărească paşii concreţi înaintaţi în direcţiile deschise în conferinţa de marţi de la Târgovişte.