Ministrul Agriculturii, întâlnire cu agricultori din Voineşti şi Titu

Ministrul Agriculturii, întâlnire cu agricultori din Voineşti şi Titu

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent, joi, în judeţul Dâmboviţa, unde s-a întâlnit cu producători agricoli din Voineşti şi Titu.

Ministrul Agriculturii a declarat, la Voineşti, că autorităţile vor stimula, cu ajutorul fondurilor europene, producătorii agricoli să se asocieze.

Măsura este necesară pentru că s-a contatat că deşi ocupăm, în Europa, primele locuri la producţia mai multor categorii de culturi agricole, la randamentul producţiei suntem la mijlocul clasamentului.

”Încercăm să stimulăm asocierea pentru că avem posibilitatea acum să stimulăm acum, prin fonduri europene, pentru prima dată, producătorii agricoli să se asocieze. Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, din 2015 cei care veţi face cererea de plată la APIA trebuie să cunoaşteţi că cine are între 1 şi 5 hectare va primi valoarea maximă, dacă îndeplinesc regulile de înverzire şi aşa mai departe, valoarea maximă de 170 de euro. Cei care se asociază şi au trei hectare, şapte hectare şi aşa mai departe trec din limita 1-5 în categoria 5-30 de hectare şi pot primi până la 220 de euro pe hectar. Al doilea lucru, din 2016 cei care au anumită vârstă şi vor să renunţe la activitatea agricolă prin vânzare sau arendare vor încasa pe lângă preţul de vânzare sau arendă 120% din subvenţia pe suprafaţă, undeva la peste 200 de euro”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.

Acesta a precizat că exploataţiile mari au randament mai bun, astfel producătorii trebuie stimulaţi să se asocieze.

”România este pe primul loc în Europa la câteva categorii importante, locul I, locul II, la floarea soarelui, la porumb, în primele cinci ţări din Europa la producţia de rapiţă şi de grâu. Deci suntem pe locuri fruntaşe. Dar dacă ne uităm la randament, din păcate, suntem la mijlocul clasamentului. Exploataţiile mari au un randament la hectar extraordinar, din ce în ce mai bun. Exploataţiile mici nu au randament foarte bun la hectar şi trag media în jos. De aceea obiectivul nostru este să consolidăm acetse exploataţii, să le facem viabile, să comasăm terenurile astfel încât să avem şi un randament ridicat la hectar”, a mai spus ministrul Daniel Constantin.

error: Conţinut protejat !!