Noi şantiere arheologice vor fi deschise în Dâmboviţa, la Geangoeşti şi Iedera

Noi şantiere arheologice vor fi deschise în Dâmboviţa, la Geangoeşti şi Iedera

Noi şantiere arheologice vor fi deschise în localităţile dâmboviţene Geangoeşti, unde se speră a se găsi obiecte specifice culturii Gumelniţa, şi la Iedera, unde se crede că este singura cetate geto-dacică fortificată din zona de câmpie a României.

Declaraţia a fost făcută, miercuri, de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, la vernisajul expoziţiei ”Descoperiri Paleolitice în regiunea extracarpatică a României” de la Muzeul Evoluţiei din Târgovişte.

”Pentru următorii ani îmi propun să sprijin activitatea de cercetare ştiinţifică şi pe cea de arheologie şi pe şantierul care este deschis astăzi la Neamţ (Poiana Cireşului, cu arheologi dâmboviţeni n.r.), dar mă preocupă să continuăm săpăturile la Curtea Domnească din Târgovişte, vreau să începem săpăturile la Geangoeşti, unde domnul profesor Cârciumaru mi-a spus că avem lucruri deosebite, cultura Gumelniţa, o cultură foarte veche din istoria umanităţii, şi vreau să deschidem un şantier de cercetare arheologică la Iedera pentru că înţeleg că acolo avem singura cetate geto-dacică fortificată din zona de câmpie a României. Cred că dacă vom face aceste lucruri zestrea muzeului va creşte şi destinaţia noastră de capitală culturală va fi deosebit de importantă”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

În situl arheologic de la Poiana Cireşului, unde se află arheologi dâmboviţeni coordonaţi de profesorul Marin Cârciumaru, a fost descoperit, printre altele, cel mai complex gravat pandantiv din piatră din lume, dintre cele cu o vechime de peste 20.000 de ani.

error: Conţinut protejat !!