Obiecte de podoabă, vechi de 20.000 de ani, expuse la Muzeul Evoluţiei din Târgovişte

Obiecte de podoabă, vechi de 20.000 de ani, expuse la Muzeul Evoluţiei din Târgovişte

Obiecte de podoabă, vechi de 20.000 de ani, descoperite la noi în ţară sunt expuse la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgovişte, începând de miercuri.

Obiectele expuse au fost descoperite de arheologi dâmboviţeni în situl Poiana Cireşului din Piatra Neamţ.

”Expoziţia va rămâne la Târgovişte minim şase luni, după care avem intenţia să itinerăm în muzeele din ţară acestă expoziţie. Credem că această expoziţie va fi o oportunitate şi pentru şcoli, în primul rând, în procesul educaţional”, a declarat, miercuri după amiaza, la vernisajul expoziţiei, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Unele dintre obiectele expoziţiei sunt prezentate într-un mod mai atractiv pentru cei care vor să le observe mai bine, fiind puse sub lupe.

evolutie-microscop

Organizatorii expoziţiei spun că au dorit, pe de o parte, reliefarea modului în care au fost descoperite obiectele, pentru ca vizitatorul să intre în contact cu sensul şi semnificaţia arheologiei, în general, iar al doilea aspect cuprinde reconstituiri specifice paleoliticului superior, în concordanţă cu situaţiile întâlnite pe parcursul săpăturilor arheologice.

Săpăturile din situl de la Poiana Cireşului au fost efectuate de un colectiv de la Universitatea Valahia din Târgoviste, condus de profesorul Marin Cârciumaru, în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ şi Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte.

evolutie-carciumaru

Echipa a descoperit, printre altele, cel mai complex gravat pandantiv din piatră din lume, dintre cele cu o vechime de peste 20.000 de ani. Acesta se află în prezent la Muzeul Naţional de Istorie.

Expus la muzeul târgoviştean este un al doilea pandantiv descoperit la Poiana Cireşului. Este din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, vechi de circa 19.000 şi 20.000 de ani. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care din cauza condiţiilor a devenit uşor friabilă.

”Este totuşi foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România”, se arăta înntr-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, remis la momentul descoperirii acestuia, în august 2014.

Totodată sunt expuşi doi fildeşi de mamut, descoperiţi în localitatea dâmboviţeană Doiceşti. Unul dintre fildeşi are o dimensiune impresionantă, de aproape trei metri lungime.

evolutie-fildes

Autorităţile judeţene spun că obiectele descoperite şi expuse acum în muzeu vor atrage mai mulţi turişti spre Târgovişte.

”Am avut 4.600 de vizitatori într-un an de zile şi lucrul acesta este foarte important pentru Târgovişte, pentru judeţul Dâmboviţa pentru că majoritatea celor care au călcat pragul acestui muzeu nu sunt din Târgovişte. Am avut satisfacţia să văd persoane din Bucureşti, străini care au venit să vadă acest muzeu şi sunt convins că exponatele care se adaugă astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creşterea numărului de vizitatori şi, în acelaşi timp, la o mai bună vizibilitate a Târgoviştei ca oraş unde turismul cultural trebuie să fie la loc de cinste”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

error: Conţinut protejat !!