Ziua Naţională a Holocaustului, marcată la Târgovişte
Două acţiuni au fost anunţate de autorităţile din judeţul Dâmboviţa pentru a marca, joi, Ziua Naţională a Holocaustului, una dintre acţiuni a avut loc la Biblioteca Judeţeană, iar cealaltă la Muzeul de Istorie.
Manifestarea organizată la Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu s-a intitulat „Priviri în trecut: Holocaustul”. Programul a inclus vizionare de film documentar, lectură publică din cărţile dedicate fenomenului, expoziţie de carte tematică. Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Târgovişte. Din partea comunităţii evreieşti din Târgovişte a participat profesoara Königsberg Edith.
Sub genericul „În memora Holocaustului”, la Muzeul de Istorie „au fost aduse în actualitate pagini din arhiva neagră a istoriei mondiale”. A fost vizionat un documentar cu prezentarea semnificaţiei evenimentului. În cadrul manifestării a fost organizat un concurs tematic pentru elevi.
„Scopul acestui eveniment constă în formarea şi dezvoltarea, la elevi, a comportamentului tolerant, democratic, a spiritului civic, a deprinderilor de participare la o comunitate fără manifestări de rasism, violență, discriminare şi intoleranță”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.
Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.
La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.