Investiţii alimentare cu apă şi canalizare, în Dâmboviţa
Jumătate dintre gospodăriile din judeţul Dâmboviţa sunt racordate la apă şi canalizare, iar numărul acestora va creşte în următoarea perioadă prin implementarea unui proiect european, dar şi prin accesarea altor fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii.
La acest moment Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa derulează un proiect european, cu fonduri de 140 de milioane de euro, ce vizează modernizarea, extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare, staţii de epurare în municipiile Târgovişte şi Moreni, precum şi alte patru oraşe Fieni, Titu, Găeşti şi Pucioasa.
Proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă demarat de Compania de Apă Dâmboviţa va rezolva problema alimentării cu apă şi a canalizării în mediul urban. De noua infrastructură de apă şi canalizare vor beneficia aproximativ 170.000 de dâmboviţeni.
Proiectul a demarat în 2010 şi avea termen de finalizare decembrie 2014. Conducerea Companiei de Apă a anunţat că va propune ca termenul pentru o parte din lucrări să fie prelungit, din cauză că unele firme care au avut lucrări au intrat în faliment.
Mari probleme au fost în Titu şi Găeşti, unde licitaţiile au fost reluate. La Găeşti, contractul a fost semnat pe 18 aprilie.
”Practic, dacă ducem la bun sfârşit acest proiect, oraşul Găeşti va avea rezolvată problema canalizării în proporţie de peste 90% (…). Firmele care au câştigat contractul iniţial şi-au bătut joc de el şi de găeşteni. Nu mai reiau subiectul pentru că am vorbit în multe rânduri despre ce s-a întâmplat acolo. Pe scurt, o asociere nefericită de firme a plecat cu un avans de circa 95 de miliarde lei vechi, pentru care au săpat „uriaşa” distanţa de 126 de metri liniari de conductă. Sper şi cred că nu vom mai avea niciodată asemenea tip de probleme pe care, mai devreme sau mai târziu, cei răspunzători le vor deconta”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Pentru realizarea de sisteme de alimentare cu apă şi canalizare în mediul rural, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa a realizat un proiect pentru a obţine fonduri europene pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2.
”Toate localităţile rurale care au peste 2.000 de locuitori se califică pentru a primi finanţare pe POS 2 de Mediu(…). Proiectele cu fonduri europene se pot derula numai prin Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
La acest moment, în judeţul Dâmboviţa, sunt două societăţi care administrează reţelele de apă şi canalizare, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa, cu acţionar majoritar Consiliul Local Târgovişte, şi Serviciul Judeţean de Apă din subordinea CJ Dâmboviţa. Preşedintele consiliului judeţean a anunţat că va desfiinţa serviciul de apă până la sfârşitul acestui an, abonaţii urmând să fie preluaţi de compania de apă.
Alte fonduri pentru lucrări de apă şi canal în Dâmboviţa vor putea veni şi din redistribuirea banilor necheltuiţi din POS 1.
”Avem 24 de localităţi care ar putea să primească bani europeni din POS 1 pentru lucrări de apă şi canal, care pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2015. Din aceste localităţi sunt jumătate cu care încă discutăm pentru că ne spun că proiectanţii nu au timp să actualizeze studiile de fezabilitate sau să facă proiectele tehnice. Eu insist în continuare, discut cu primarii, pentru că ne interesează să luăm circa 30 de milioane de euro, bani din ce înseamnă proiecte cu risc de implementare clarificate. Sunt 10 judeţe care nu mai pot implementa POS 1 pe anumite contracte”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Tot pentru lucrări de apă canal sunt alocate fonduri guvernamentale, prin OG 28/2013.
”Pe ordonanţa 28 anul acesta finalizăm 19 obiective. Cele care sunt într-un stadiu foarte avansat sunt în localităţile: Brezoaele, Slobozia Moară, Şelaru”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.