CJ Dâmboviţa caută investitori pentru pârtii de schi în zona Padina-Peştera
Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa are în derulare un proiect de dezvoltare turistică a zonei montane Padina-Peştera şi caută investitori pentru realizarea a două pârtii de schi, a anunţat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Pârtiile sunt: Cocora-Padina cu o lungime de 2,6 kilometri şi Cocora-Peştera cu lungimea de 1,9 kilometri. Pârtiile au o lăţime de 30-50 de metri.
”Din anul 2011 s-a pornit o acţiune de expropriere a cetăţenilor care au terenuri în zona montană, pentru construirea a două pârtii de schi. Exproprierea s-a făcut atunci, plăţile se fac acum. Avem de plată, pentru că unele persoane au intentat acţiune în instanţă, circa 1,5 milioane de lei, cu precizarea că mai sunt încă trei-patru litigii pe rolul instanţelor şi probabil că, la aceste sume, se vor mai adăuga şi altele. În aproape toate cazurile cetăţenii expropriaţi au cerut instanţelor să constate că despăgubirea oferită în 2011 de consiliul judeţean este incorect stabilită şi instanţele au apreciat că acestea sunt despăgubirile juste”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Preţul oferit de consiliul judeţean drept despăgubire, în 2011, a fost de 0,13 euro pe metrul pătrat. Instanţele au stabilit, în urma proceselor, şi preţuri de 0,3 euro, dar şi de 25 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de poziţionarea terenului.
Autorităţile sunt, la acest moment, în stadiul de realizare a studiilor de fezabilitate.
”Am încheiat un contract cu Institutul de Cercetări în Turism, aflat în subordinea Ministerului Turismului, pentru a actualiza, din cauză că era respins, studiul de fezabilitate necesar construcţiei celor două pârtii. Aveam de-a face până astăzi cu o poveste cu pârtiile, adică se expropriase terenul, dar proiectul întocmit de vechea conducere a consiliului judeţean era respins de acest institut, care îşi dă un aviz final. Am încheiat cu acest institut un contract, revizuiesc proiectul. Mai rămâne să parcurgem ultima etapă, de a găsi un investitor interesat pentru că din banii consiliului judeţean va fi imposibil să facem acest lucru”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa.
Ţuţuianu a explicat şi de ce este nevoie de refacerea studiilor de fezabilitate.
”Cei de la institut spuneau că traseul ales nu este cel mai bun şi sunt zone în care sunt necesare lucrări suplimentare complicate pentru a da pantă, adică erau zone în care se intra în pantă şi nu se putea ajunge din nou în deal. Erau două zone de tipul ăsta şi a fost respins proiectul din anul 2012, dinainte să vin eu la consiliul judeţean. Pe aceleaşi trasee unde sunt exproprieri am găsit soluţii, fie se încarcă în anumite zone, fie se merge lateral stânga-dreapta cu 10-15 metri”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.