Zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, tencuit la începutul anilor ’90

Zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, tencuit la începutul anilor ’90

Zidul unde au fost împuşcaţi în 1989 soţii Ceauşescu, la unitatea militară din Târgovişte, a fost tencuit în primii ani după Revoluţie.

Directorul Complexului Muzel Curtea Domnească din Târgovişte, Ovidiu Cârstina, spune că restauratorii muzeului au decopertat o parte din tencuială, astfel că acum se pot vedea urme ale gloanţelor trase în 1989.

zid2

La fosta unitate militară de la Gara Târgovişte, unde a avut loc execuţia soţilor Ceauşescu, autorităţile locale au amenajat un punct muzeal, pentru că sunt multe solicitări pentru a fi vizitat acest loc.

Până recent puţine persoane ştiau că acest zid a fost tencuit. Asta pentru că după Revoluţie unitatea militară a mai funcţionat câţiva ani, apoi clădirile şi curtea unităţii au stat părăsite, însă erau în aceeaşi curte cu o unitate de jandarmi, zona era păzită, iar accesul interzis.

”Într-adevăr zidul, unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, nu ştiu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid. De asemenea imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Târgovişte s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluţia, punctul zero’ avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu şi atunci, în momentul filmărilor, intervenindu-se asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Acesta a precizat că, la momentul când s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, zidul era deja tencuit.

”În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încât să ajungem la suprafaţa din 1989”, a mai spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

error: Conţinut protejat !!