Locul unde au murit soţii Ceauşescu, transformat în muzeu

Punctul muzeal amenajat în clădirea unităţii militare de la Gara Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu a fost inaugurat, marţi, în prezenţa autorităţilor locale, a fostului comandant al acestei unităţi militare din 1989 – Andrei Kemenici şi a numeroşi târgovişteni.

Încăperile au fost aranjate în aşa fel încât să arate ca în decembrie 1989. Astfel a fost amenajat Biroul comandantului, care a servit în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989 ca spaţiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care aveau să aibă loc în acea zi. O altă cameră amenajată este sala în care cuplul Ceauşescu şi-a petrecut ultimele patru zile şi trei nopţi, începând cu 22 decembrie, când la 19.30 au fost aduşi sub escortă de la Inspectoratul de Miliţie Dâmboviţa şi până în ziua procesului şi a punerii în aplicare a sentinţei. Vizitatorii pot vedea şi camera în care au fost judecaţi soţii Ceauşescu. În faţa fiecărei camere este o plăcuţă cu aceste explicaţii.

De asemenea se poate vizita zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

muzeu ceausescu

Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina, a precizat că la începutul anilor ’90 acest zid a fost tencuit. Acum restauratorii complexului muzeal au decopertat o porţiune din zid şi se pot vedea urmele gloanţelor trase în 1989.

Autorităţile judeţene spun că au solicitări din străinătate ale unor grupuri de turişti care vor să viziteze locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Solicitări sunt şi din partea unor posturi de televiziune din Germania, Rusia şi Franţa care vor să filmeze aici.

De altfel, la inaugurarea acestui punct muzeal, a fost şi o echipă de la postul de televiziune francez France24.

Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal este de şapte lei.

error: Conţinut protejat !!