Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să reabiliteze clădirea instituţiei cu fonduri europene
Consiliul Judeţean (CJ) Dâmboviţa vrea să reabiliteze cu fonduri europene clădirea instituţiei şi a fost întocmită o fişă de proiect pentru accesare de fonduri, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Imobilul, în care funcţionează mai multe instituţii, printre care consiliul judeţean, prefectura şi cabinete parlamentare, este veche de 40 de ani şi nu a beneficiat niciodată de reparaţii capitale.
Iniţial se va face un proiect pentru reabilitarea termică a clădirii, urmând să se verifice dacă este eligibil şi un proiect de reabilitare, modernizare şi consolidare a imobilului.
”Am iniţiat o fişă de proiect pe componenta de finanţare europeană 2014-2020, prin care vom scrie un proiect care să permită reabilitarea termică a clădirii. Asta înseamnă înlocuirea întregii tâmplării, înseamnă să punem polistiren pentru izolare termică. Nu se va putea face lucrarea asta decât pe interiorul clădirii şi nu prin exterior pentru că elementele constructive nu ne permit o abordare pe exterior”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Se intenţionează şi recompartimentarea clădirii.
”Dacă vom obţine banii europeni necesari, sigur ca vom recompartimenta interiorul. Intenţia pe care am expus-o este să realizez spaţii mari de lucru, în sistem de companie mare, occidentală, în care să găsim direcţia sau serviciul sau compartimentul în integralitatea lui şi să nu mai avem sute de uşi pe la care să circule unul sau altul dintre cei care au treabă cu consiliul judeţean”, a adăugat Ţuţuianu.
Imobilul nu a fost reparat niciodată, au fost efectuate lucrări ce ţin de funcţionarea instalaţiilor. Acum se fac teste privind structura de rezistenţă.
”Am inventariat problemele clădirii şi am iniţiat măsurile pentru realizarea expertizei şi a documentaţiei necesare reabilitării sediului Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Această procedură nu este deloc una simplă, pentru că este vorba despre o construcţie realizată în anii ’70, după nişte normative care nu mai sunt astăzi în vigoare. Ca urmare, am dispus şi s-a încheiat un contract cu Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban Incerc, sucursala Bucureşti, pentru a executa un număr de 40 de teste privind structura de rezistenţă a clădirii”, a mai spus Ţuţuianu.
De asemenea se va face o expertizare tehnică a clădirii. Costul reparaţiilor curente, care nu includ eventuale lucrări de consolidare, se situează la aproximativ 1,9 milioane de lei.