Doamna Maria Brâncoveanu, singura lalea olandeză cu nume românesc a fost adusă în Dâmboviţa; află unde o găseşti

Palatul Brancovenesc Potlogi

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, unica lalea olandeză cu nume românesc poate fi văzută şi în Dâmboviţa, a înflorit pentru prima dată la Târgovişte şi Potlogi.

Bulbii au fost dăruiţi de Asociaţia femeilor ortodoxe române Doamna Maria Brâncoveanu din Olanda pentru a fi plantaţi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Pentru că acolo, anii trecuţi florile au fost atacate de dăunători şi pentru a nu fi pierduţi bulbii, câţiva au fost plantaţi şi în curtea Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Muzeul de Istorie Târgoviște

Astfel, cum intraţi pe poarta curţii comune a Muzeului de Istorie şi a Muzeului de Artă din Târgovişte, în partea dreaptă puteţi găsi aceste lalele.

La Palatul Brâncovenesc de la Potlogi le găsiţi în curtea de onoare, cum intraţi pe poarta palatului, în faţa clădirii principale.

Palatul Brancovenesc Potlogi

Bulbii au fost dăruiţi în toamna anului trecut, iar în această primăvară este prima dată când florile au răsărit la noi în judeţ.

„A fost o mare bucurie că în toamna anului trecut, chiar pe 25 octombrie, când este Sf. Dumitru şi este praznicul Bisericii Domneşti de la Potlogi, am primit din Olanda un colet cu 50 de bulbi ai unei lalele despre care nu ştiam nimic la momentul acela. Nu ştiam că există o lalea care poartă numele unui personaj istoric din România. Ulterior, am aflat că este vorba despre laleaua ‘Doamna Maria Brâncoveanu’, că este singura lalea olandeză care poartă un nume românesc (…). Cui datorăm noi această minunăţie, această frumuseţe, lalea cu nume românesc de mare rezonanţă, Maria Brâncoveanu, soţia binecunoscutului domnitor Constantin Brâncoveanu? În Olanda există o asociaţie a femeilor ortodoxe române a Parohiei Sf. Grigorie Teologul. Aceste doamne au depus demersuri pentru a crea această lalea şi prin bunăvoinţa lor, începând cu anul 2018, au fost dăruite în România mai multor organizaţii, aşezăminte de cult, iată, şi muzee, cum suntem noi, aceste lalele pentru a fi cultivate şi pentru memoria personalităţii Mariei Brâncoveanu. O floare simbol, are şi acea coroană, mi s-a părut tare frumos. Am avut mare grijă de bulbii aceia, i-am plantat cu mare drag chiar în curtea de onoare a Palatului Potlogi. În primăvară am aşteptat ca ei să răsară şi acum sunt nişte lalele foarte frumoase”, a declarat, pentru Agerpres, muzeograful de la Complexul Naţional Curtea Domnească Târgovişte, Irina Cîrstina.

Palatul Brancovenesc Potlogi

Despre laleaua cu nume românesc se vorbeşte şi pe site-ul ambasadei României la Haga, unde se arată că în 2018 laleaua a fost botezată „Doamna Maria Brâncoveanu”.

„Ambasadorul României la Haga, Brândușa Predescu, a participat, la 25 martie 2018, la Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, la botezul lalelei Doamna Maria Brâncoveanu, prima lalea olandeză care a primit nume românesc (…). Inițiativa aparține Asociației femeilor ortodoxe române Doamna Maria Brâcoveanu din cadrul Parohiei Ortodoxe Române Sf. Grigorie Teologul din Schiedam”, se arată pe pagina de internet a ambasadei.

Muzeul de Istorie Târgoviște

Laleaua este roşie cu margini aurii şi are o înălţime de 50 de centimetri. Înflorește spre sfârșitul primăverii și are o durată de înflorire destul de lungă.

„Fără să fie foarte înaltă, este mai degrabă robustă şi emană o distincție regală. Galbenul-auriu simbolizează coroana purtată cu multă demnitate de Doamna Maria Brâncoveanu iar roșul reprezintă martiriul Brâncovenilor și culoarea însângerării inimii Doamnei Maria. Genealogic, laleaua hibrid purtând inițial numele tehnic 02KTK8431, a fost obținută prin încrucişarea dintre soiurile Groenland şi Printesa Victoria. Istoria ei începe în anul 2002, în „laboratorul” botanic al cultivatorului Christian Kolk unde a fost creată şi, ulterior, validată din punct de vedere biologic, de-a lungul mai multor ani de creştere şi testare. După semnarea contractului de vânzare/cumpărare a lalelei între asociația noastră şi firma mai sus numită, cultivatorul Christian Kolk a înaintat cererea privitoare la rezervarea numelui la Asociația Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi (KAVB). De remarcat faptul că Asociația Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi este singura instituție internațională recunoscută pentru înregistrarea florilor cu bulbi (…). Laleaua ’02KTK8431′ va rămâne pentru totdeauna în Nomenclatorul de specialitate ca laleaua ‘Doamna Maria Brâncoveanu‘”, se arată pe site-ul Asociaţia femeilor ortodoxe române Doamna Maria Brâncoveanu din Olanda.

Muzeul de Istorie Târgoviște

Asociaţia susţine că a trimis 20 de bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” Regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos și Reginei Maxima, care au trimis apoi asociaţiei o scrisoare de mulţumire.

Muzeul de Istorie Târgoviște

error: Conţinut protejat !!