Dâmboviţa: Cerbii lopătari aduşi în pădurea de la Bolovani s-au adaptat, după ce toţi mistreţii au murit de pestă
Cerbii lopătari aduşi în Rezervaţia de la Bolovani, judeţul Dâmboviţa, s-au adaptat, după ce au fost aduşi să repopuleze pădurea din care au murit acum câţiva ani toţi mistreţii din cauza pestei porcine, a declarat, vineri, şeful Ocolului Silvic Răcari, Muşat Cătălin.
„Ne aflăm în Complexul de creştere intensivă a vânatului de la Bolovani, la Ocolul Silvic Răcari. Acum doi, trei ani am început să populăm acest complex cu cerb lopătar. Acum trei ani aveam un ţarc mic de carantină pe aproximativ o jumătate de hectar pe care l-am populat cu 19 exemplare atunci, 15 exemplare de femelă şi patru exemplare mascul. Ulterior am reuşit o relocare, după ce am finalizat gardul împrejmuitor, pe o suprafaţă de 60 de hectare, şi cele 19 exemplare au fost relocate în această amenajare. Sunt undeva la 30 exemplare acum, evaluarea se va face în această primăvară, le merge foarte bine. În viitor vom reface întreaga împrejmuire a complexului de la Bolovani şi să încercăm repopulare cu mistreţi, cu muflon, cu alte specii”, a spus şeful Ocolului Silvic Răcari, Muşat Cătălin.
În 2019 un focar de pestă porcină africană a afectat complexul de la Bolovani şi au murit peste 200 de porci mistreţi. Complexul de vânătoare Bolovani a fost înfiinţat în 1970 şi se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 402 hectare. Aici au fost crescuţi intensiv mistreţi.
„Până în 2019 au fost mistreţi şi din cauza pestei porcine au murit toţi, au fost îngropaţi. Peste 200 porci am găsit morţi. S-a încercat repopularea cu cinci santinele, dar s-au mai găsit exemplare moarte, s-a trimis la analiză şi a reieşit încă prezenţa virusului de pestă porcină africană”, a spus şeful Ocolului Silvic Răcari, Muşat Cătălin, citat de Agerpres.
Repopularea cu porci mistreţi se va putea face după doi ani după ce se va constata că nu mai sunt cazuri de pestă porcină.
„După doi ani, dacă descoperim că nu mai există urme de pestă porcină, se poate face repopularea. Ne luăm de rezervă o cotă ca să mai împuşcăm câte un exemplar. În momentul în care descoperim că este infestat, încă doi ani nu mai putem să repopulăm. Cel mai recent caz descoperit a fost anul trecut. Mai sunt exemplare de mistreţi în trecere. Avem cotă de recoltă pentru a verifica starea de sănătate”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Petre Marin.
În cursul zilei de vineri a avut loc o acţiune de împădurire pe raza Ocolului Silvic Răcari în cadrul Lunii Plantării Arborilor, iar reprezentanţii Direcţiei Silvice au făcut o deplasare în teren şi la rezervaţia de la Bolovani.