Dâmboviţa: Teste Papanicolau şi HPV gratuite prin proiectul SCCUT

Dâmboviţa: Teste Papanicolau şi HPV gratuite prin proiectul SCCUT

Femeile din Dâmboviţa pot beneficia de teste Papanicolau şi HPV gratuite prin proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT), proiect ce pune accent pe prevenţie.

Joi, la amfiteatrul campusului Universităţii Valahia din Târgovişte, a avut loc o prezentare a proiectului şi s-a discutat despre importanţa prevenţiei cancerului de col în România. Printre participanţii de la eveniment au fost Mihaela Geoană – preşedinte fondator Fundaţia Renaşterea; Carmen Ungurean – coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, INSP; Adriana Ciuvică – manager proiect; deputat Carmen Holban – membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

„Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru ţara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin şi pe ultimele locuri la prevenţie. Nu este de mirare! Aşa a fost construit sistemul nostru sanitar şi modelul cultural-educaţional – am fost mai degrabă încurajaţi să tratăm, nu să prevenim (…). În plus, ultimele crize din anii ce-au trecut au contribuit în mod semnificativ la amânarea unui control sau chiar a unor tratamente. Ştim că au fost spitale închise şi că frica de a ieşi din casă a fost mai mare decât motivaţia de a face un screening”, a declarat prefectul de Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Pe lânga lipsa controalelor şi lipsa de informaţii reprezintă una dintre cauzele incidenţei crescute a cancerului de col uterin.

„Aşa cum ne spun specialiştii, suntem pe primele locuri la incidenţa acestei boli din câteva cauze: lipsa controlului; lipsa vaccinului; teama de un diagnostic nefast; puţini medici, cabinete, puţine informaţii; multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile. Acest proiect ţinteşte exact cele cinci cauze şi mă bucur că atât de multe instituţii şi oameni frumoşi s-au asociat pentru a da o şansă la viaţă atâtor femei din regiunea noastră”, a mai spus prefectul de Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Până acum în Dâmboviţa, în cadrul proiectului, au fost peste 6.300 de femei informate şi peste 1.400 de femei testate.

Programele de screening scad considerabil riscul de cancer.

Prefectura Dâmboviţa este partener în proiectul „Screening pentru cancerul de col uterin şi tratament precoce – SCCUT” din luna iunie a anului 2022, alături de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu”, Asociaţia „Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen”, Fundaţia „Renaşterea pentru educaţie, sănătate şi cultură” şi Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate  – SASTIPEN.

Mai multe informaţii şi modul în care se pot face programări pentru testare aflaţi aici: https://fundatiarenasterea.ro/prezentare-sccut/

error: Conţinut protejat !!