Dâmboviţa: Incendiile de mase plastice şi cauciucuri continuă la Bălteni
Incendiile de mase plastice şi cauciucuri continuă la Bălteni, judeţul Dâmboviţa, sâmbătă pompierii intervin pentru stingerea focului, la două zile după ce Garda de Mediu a anunţat amenzi de peste 185.000 de lei date în zonă.
„Incendiu Bălteni, circa 100 metri pătraţi vegetaţie uscată, lăstăriş, marăciniş şi circa 400 kg mase plastice şi cauciuc”, anunţă, sâmbătă, ISU Dâmboviţa.
Garda de Mediu a dat amenzi şi avertismente atât Primăriei Conţeşti, pe raza căreia se află satul Bălteni, cât şi unor persoane fizice şi firme.
„Amenzi de 185.000 de lei şi mai multe avertismente pentru Primăria comunei Conţeşti Dâmboviţa, amenzi pentru companii şi persoane fizice autorizate, precum şi pentru persoanele fizice surprinse că incendiază deşeuri de tot felul, în zona deja faimoasei localităţi Bălteni din Dâmboviţa, în ultimele trei luni. Despre toate acestea, dar şi despre acţiunile permanente de patrulare din zonă sigur aţi aflat deja din postările Gărzii de Mediu, din ultimele trei luni, care au fost fierbinţi la propriu pentru echipele noastre din zonă, nevoite chiar să stingă câteva incendii de vegetaţie, luna trecută. Pentru că vrem să ştiţi cum stau lucrurile, la zi, în însoritul şi strălucitorul Bălteni, deschidem lista sancţiunilor din zonă cu cea mai „caldă” amendă, dată chiar azi de comisarii noştri, care se află şi de această dată în teren, în Dâmboviţa: 100.000 de lei pentru unitatea administrativ-teritorială Conţeşti”, preciza Garda de Mediu pe 24 martie.
Conform sursei citate, amenda a fost precedată de două avertismente şi trei sancţiuni contravenţionale date în perioada 23.12.2021 – 24.02.2022.
Despre toate acestea, dar și despre acțiunile permanente de patrulare din zonă sigur ați aflat deja din postările Gărzii de Mediu, din ultimele trei luni, care au fost fierbinți la propriu pentru echipele noastre din zonă, nevoite chiar să stingă câteva incendii de vegetație.
Pentru că vrem să știți cum stau lucrurile, la zi, în însoritul și strălucitorul Bălteni, deschidem lista sancțiunilor din zonă cu cea mai „caldă” amendă, dată chiar azi de comisarii noștri, care se află și de această dată în teren, în Dâmbovița: 100.000 de lei pentru unitatea administrativ-teritorială Conțești, în baza OUG. 195/2005, Art. 96, alin.3, pct.9, privind obligațiile persoanelor fizice și juridice de a realiza în totalitate și la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare, planul de gestionare a disconfortului olfactiv și prevederile legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecția și controlul în domeniul protecției mediului.
Amenda de azi vine după alte două avertismente și trei sancțiuni contravenționale date în perioada 23.12.2021
– 24.02.2022, în valoare de:- 60.000 de lei – în baza OUG 195/2005, Art. 90, lit. F (asigură, prin serviciile publice și operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităților, de întreținere și gospodărire a spațiilor verzi, a piețelor și a parcurilor publice);- 5.000 de lei – în baza OUG 195/2005, Art 94, alin 1, lit A (solicită și obțin actele de reglementare, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și a legislației subsecvente);- 20.000 de lei – conform OUG 92/2021, Art. 20 alin. 5, (Incendierea deșeurilor de orice fel este interzisă)Cele două avertismente, au fost date în baza OUG 92/2021, Art. 17, alin. 5, lit A (Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, au următoarele obligații:a) să asigure colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/ contract/ contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/ pe tip de material și să organizeze atribuirea conform deciziei luate), precum și pentru nerespectarea prevederilor OUG. 195/2005, Art. 94, alin.1, lit. J, privind asigurarea de sisteme proprii de supraveghere a instalațiilor și proceselor tehnologice și pentru automonitorizarea emisiilor poluante. În afara celor șase sancțiuni date primăriei, au existat, în ultimele trei luni și alte cinci sancțiuni contravenționale sau avertismente date unor firme și persoane fizice conform:- HG 170/2004, Art 8, lit. A (Persoanele fizice şi persoanele juridice care deţin anvelope uzate au următoarele obligaţii:a) să nu le abandoneze pe sol, prin îngropare, în apele de suprafaţă şi ale mării teritoriale;- HG 1061/2008, Art. 19 (Transportul deșeurilor nepericuloase se efectuează pe baza formularului de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase);- OUG 92/20021, art. 20, Alin. 5, (Incendierea deșeurilor de orice fel este interzisă);- L 212/2015, Art. 18, Lit. A,B (Persoanele fizice sau persoanele juridice deținătoare de vehicule scoase din uz au următoarele obligații:a) să nu depoziteze vehiculele scoase din uz ori componentele solide și/sau lichide ale acestora;b) să predea vehiculele scoase din uz operatorilor economici autorizați să desfășoare activități de colectare a vehiculelor scoase din uz sau direct operatorilor economici care sunt autorizați să efectueze operații de tratare a vehiculelor scoase din uz.)