Dâmboviţa: 200 de candele aprinse în curtea Bisericii Geartoglu din Târgovişte în memoria lui Tudor Vladimirescu

Dâmboviţa: 200 de candele aprinse în curtea Bisericii Geartoglu din Târgovişte în memoria lui Tudor Vladimirescu

Un parastas a fost făcut, miercuri, de Arhiepiscopia Târgovişte şi 200 de candele vor fi aprinse în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a eroilor Revoluţiei de la 1821.

Cele 200 de candele vor fi aprinse miercuri seara, de la ora 20.00, în curtea Busericii Geartoglu din Târgovişte. Cei care doresc sunt aşteptaţi să participe şi să aprindă candele în cadrul evenimentului intitulat „De veghe stă lumina candelei”. În curtea bisericii se va auzi muzică religioasă. La Muzeul de Istorie Târgovişte a avut loc, miercuri, un simpozion în care istorici au vorbit despre viaţa şi personalitatea lui Tudor Vladimirescu.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei, Primăria Municipiului Târgovişte, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Asociaţia Culturală Tomis şi Asociaţia Frontiera Gălăţeană.

„Acum 200 de ani, Tudor Vladimirescu era adus la Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti fiind şi locul unde cel care a condus Răscoala de la 1821 şi-a găsit sfârşitul la vârsta de 41 de ani! Municipiul Târgovişte şi Dâmboviţa îi poartă memoria de la crucea de piatră ridicată în 1911 în curtea Mitropoliei, prin operele marelui sculptor Vasile Blendea, prin monumentele de for public ridicate în capitala judeţului, dar şi prin bulevardul şi şcoala care poartă, cu mândrie, numele lui Tudor Vladimirescu”, spune preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

„Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României si, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote”, spuen primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Istoria Bisericii Geartoglu din Târgovişte este legatǎ de numele lui Tudor Vladimirescu.

„În mai 1821, când căpitanul pandurilor a fost adus la Târgovişte, Geartoglu, grec la origine şi simpatizant al mişcǎrii Eteria, le-a pus la dispoziţie lui Alexandru Ipsilanti şi armatei sale toatele casele şi biserica al cărei proprietar era. Asadar, acest lǎcaş de cult are o mare însemnǎtate istoricǎ, mai ales pentru faptul cǎ în el a stat închis Tudor Vladimirescu, înainte de a fi ucis lângǎ Mitropolie, într-o zi de 27 mai”, se arată pe targovistea-turistica.ro, site realizat de Primăria Târgovişte.

error: Conţinut protejat !!