Corpul de control trimis la CNAIR să verifice contractul DN71 atribuit unui afacerist judecat pentru evaziune

Corpul de control trimis la CNAIR să verifice contractul DN71 atribuit unui afacerist judecat pentru evaziune

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a trimis Corpul de control la Compania de Autostrăzi (CNAIR) pentru a verifica atribuirea contractului pentru DN 71 Bâldana-Târgovişte-Sinaia.

Contractul de 120 de milioane de euro a fost atribuit la finalul anului trecut către o firmă controlată de un afacerist care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și participare la un grup infracțional organizat, susţine G4Media.

N-au trecut nici două luni de când liderul PNL Dâmboviţa, Virgil Guran, anunţa triumfalist despre acest contract: „după 30 de ani de amânări succesive, a fost nevoie de un guvern PNL care să se implice hotărâtor în rezolvarea aceste probleme, iar rezultatele se văd: la doar un an de la preluarea guvernării, au fost depăşite toate obstacolele şi, prin semnarea contractului de proiectare şi execuţie, proiectul a intrat în linie dreaptă!”

Se pare că investiţia nu e deloc în linie dreaptă.

„Am dispus verificări în ceea ce privește acest contract. Menționez că licitația a fost finalizată și atribuirea efectuată către firma respectivă în data de 30 octombrie 2020. După aceea au avut loc doar pași procedurali pentru semnarea contractului (precum constituirea garanției de bună execuție)”, a declarat Cătălin Drulă pentru G4Media.

Compania Aqua Parc din Roznov, județul Neamț, și-a adjudecat contractul pentru modernizarea DN 71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit anunțului de atribuire publicat pe SEAP (platforma de licitații publice). Contractul în valoare de peste 120 de milioane de euro a fost încheiat pe 30 decembrie 2020, în urma unei licitații la care a participat doar firma Aqua Parc. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania Aqua Parc din Roznov este deținută de Gheorghe Vlasie, zis Ginel. Vlasie este judecat la Tribunalul Neamț pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. Are termen pe 29 ianuarie 2021.

În august 2020, Cătălin Drulă, actualul ministru USR al Transporturilor, denunța pe facebook „bătaia de joc” a CNAIR de la licitaţie pentru DN 71.

„Bătaie de joc enormă pe drumul Bucureşti (Bâldana)-Târgovişte-Sinaia (DN71). Licitația pentru sectorul Târgoviște-Sinaia tocmai a fost anulată pentru că nu a depus nicio firmă ofertă. Pentru sectorul Bâldana-Târgoviște a fost depusă o singură ofertă, de către o firmă (AQUA PARK SRL) care potrivit presei este apropiată de Ionel Arsene (PSD Neamț) și al cărei patron e trimis în judecată pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. Licitația a fost lansată în februarie 2019. După 18 luni, acesta este rezultatul! Au fost interesate în total zeci de firme de această licitație (45 de companii înscrise inițial), dar nu au depus oferte. De ce? Pentru că documentația acestui proiect și condițiile CNAIR sunt atât de proaste încât nicio firmă serioasă nu e interesată! Jale. Dezastru. Bătaie de joc. Sunt cuvinte prea slabe ca să descrie ce face CNAIR și Ministerul Transporturilor cu legătura București-Târgoviște și Târgoviște-Sinaia`, spunea în luna august 2020, pe facebook, Drulă.

Cătălin Drulă explica şi istoria investiției DN71 Bâldana-Târgovişte-Sinaia.

„Istoria acestui proiect este pe cât de tristă, pe atât de revoltătoare. În 2008 Consilier Construct SRL face un Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea DN71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia pentru 1 milion de lei. În 2011 se semnează un contract de modernizare pe drumul existent: o reasfaltare de fapt, pentru 138 de milioane de lei cu UMB, contract reziliat ulterior fără să înceapă vreodată. În 2015 insistă în prostie CNAIR și actualizează studiul de fezabilitate pentru încă 1,2 milioane de lei cu CONSITRANS+SEARCH. Tema de proiectare este aceeași: modernizare pe amplasamentul existent, dar apare lărgirea (dublarea) pe Bâldana-Târgoviște. În februarie 2019 se licitează (pe baza acestui SF din 2015) proiectarea și execuția cu valoare estimată: Bâldana-Târgoviște 670 milioane lei, Târgoviște-Sinaia 900 milioane lei. Deznodământ după 18 luni, săptămâna aceasta: se anulează Târgoviște-Sinaia din lipsă de oferte și Bâldana-Târgoviște primește o singură ofertă de la o firmă cu probleme de integritate, conform presei. E prea mult! Prea multă prostie şi bătaie de joc. Stop!”, spunea Drulă.

error: Conţinut protejat !!