Negocierea unei axe de finanţare europeană, sprijinul anunţat de guvern pentru Centrul de recuperare a militarilor de la Mănăstirea Dealu

Negocierea unei axe de finanţare europeană, sprijinul anunţat de guvern pentru Centrul de recuperare a militarilor de la Mănăstirea Dealu

Guvernul promite sprijin în realizarea la Mănăstirea Dealu a unui Centru de recuperare a militarilor, însă ajutorul este doar promisiunea negocierii unei axe de finanţare cu fonduri europene. Asta înseamnă că Guvernul, dacă va reuşi această negociere, le oferă doar posibilitatea celor care vor să facă Centrul, o asociaţie a veternanilor, să acceseze bani europeni. Un sprijin mult prea mic pentru realizarea acestui centru.

Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, au fost prezenţi, marţi, la Mănăstirea Dealu, unde se va construi centrul de recuperare a militarilor.

La acest moment iniţiativa construirii acestui centru aparţine Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România.

„Din secunda în care am primit din partea asociaţiei acest proiect am spus da şi ministrul Fondurilor Europene, care până acum a realizat şi a sprijinit România cu atragere de 2,6 miliarde de euro de la preluarea guvernării, în baza politicii pe care noi am aplicat-o, de flexibilitate între axele de finanţare, astfel încât să putem muta bani de pe axe nefolosite pe axe unde există proiecte de finanţare, a decis să discute foarte îndeaproape cu ministrul Apărării, astfel încât acest vis preaslăvit de mulţi politicieni până acum să devină realitate. Colegii mei şi echipa din care fac parte sunt genul de oameni care fac şi vorbesc mai puţin. Îmi doresc ca odată cu începutul exerciţiului financiar viitor, acest proiect să devină unul copt, fezabil, astfel încât să intre la finanţare, în câţiva ani acest centru să devină funcţional”, a spus Raluca Turcan.

Pentru realizarea investiţiei urmează să fie accesaţi bani europeni, în următorul exerciţiu financiar.

„Acest centru poate servi nu numai sistemul de apărare din România, ci şi sistemul de apărare din cadrul NATO în regim de parteneriat. Investiţia se poate ridica la aproximativ 80 de milioane de euro, poate să deservească aproximativ 400 de beneficiari, de persoane spitalizate”, a mai spus Turcan.

Interesantă a fost declaraţia ministrului Apărării, care nu a anunţat vreo finanţare sau sprijin concret, dar a spus că acest centru când va fi realizat nu va fi destinat doar militarilor, ci tuturor celor din sistemul de apărare şi securitate naţională, fără a da alte detalii.

„Prezenţa noastră aici şi angajamentul nostru în faţa asociaţiei este acela că pornind de la ceea ce dumnealor au demonstrat de-a lungul acestor ani prin forţe proprii, prin spirit de solidaritate, prin voinţă şi prin voluntariat să reuşim ca la nivel guvernamental, instituţional să acordăm sprijinul necesar, astfel încât ceea ce vom realiza acum să poată să dăinuiască în timp şi România să se mândrească cu o astfel de facilitate, onorându-şi astfel militarii care sunt dispuşi, indiferent de situaţie, să îşi sacrifice viaţa pentru ţară. Această facilitate când va fi realizată nu va fi destinată doar militarilor, ci pentru toţi membrii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, este destinată societăţii civile într-un anumit procent”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

La acest moment, sunt două clădiri ce au nevoie de reabilitare şi dotare, iar terenul este de circa 102.000 de metri pătraţi.

„Astăzi este o zi istorică în care punem bazele acestui proiect şi sper din tot sufletul să îl putem duce la bun sfârşit, după cum cunoaşteţi, birocraţia europeană şi etapele pe care trebuie să le parcurgem sunt destul de complexe şi uneori trebuie să dăm dovadă de multă răbdare şi să depunem mult efort”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

Consilierii locali din Târgovişte au aprobat, în luna februarie 2018, acordarea în folosinţă gratuită a locaţiei fostului liceu militar de la Mănăstirea Dealu, acolo unde a fost instruit în tinereţe Regele Mihai I, Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România pentru realizarea unui centru pentru recuperarea militarilor întorşi din teatre de operaţiuni. În aceste clădiri a funcţionat Spitalul Municipal Târgovişte, care şi-a schimbat locaţia, iar clădirile au stat nefolosite timp de mai mulţi ani.

Dreptul de folosinţă acordat Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România a fost dat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. Condiţia este ca în cinci ani de la data preluării în folosinţă a imobilelor să se realizeze investiţia.

error: Conţinut protejat !!