Dâmboviţa: Autorităţile judeţene vor să realizeze la Padina-Peştera o staţiune montană modernă

Dâmboviţa: Autorităţile judeţene vor să realizeze la Padina-Peştera o staţiune montană modernă

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa au anunţat, joi, la evenimentul organizat la Peştera de demarare a procedurilor în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, că vor realizarea aici a unei staţiuni moderne, în armonie cu Parcul Natural Bucegi.

Specialişti din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism”Ion Mincu” Bucureşti au semnat, joi, împreună cu preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, ordinul de începere a serviciilor de elaborare a notei conceptuale privind amenajarea staţiunii turistice de interes naţional Padina – Peştera. Formalitatea este necesară finalizării documentaţiei urbanistice „Actualizare, reconfigurare Plan Urbanistic Zonal Padina – Peştera şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent”.

„Este încă un pas pe care instituţia pe care o reprezint îl face privind viziunea referitoare la dezvoltarea Staţiunii Turistice de Interes Naţional Padina – Peştera. Am semnat contractul pentru nota conceptuală pentru pârtia de schi, l-am semnat şi pe cel pentru studiul de fezabilitate şi partea de proiectare pentru alimentarea cu gaze naturale a staţiunii, am semnat studiul pentru alimentarea cu apă şi pentru viitoarele reţele, staţii de epurare, suntem foarte aproape şi cu studiul de soluţie legat de alimentarea cu energie electrică şi avem alte câteva studii în derulare, cum ar fi cel de altimetrie (…), paşi înainte pe care CJD îi face. Este o activitate de durată, nu putem rezolva toate problemele şi formalităţile peste noapte, dar acestea sunt bazele pe care vom edifica această staţiune”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Marian Moiceanu, a dat asigurări că se va face o integrare a tuturor criteriilor şi determinărilor de zonă, astfel încât „acest concept, să stea la baza unor direcţii viitoare, care să ducă la o dezvoltare controlată, fără contradicţii cu natura, cu alte judeţe sau cu regimul juridic”.

„Vorbim despre o zonă deosebită, la poalele Vârfului Omul; noi, aici, în stațiune avem și Babele și Sfinxul și Lacul Bolboci și Peștera Ialomiței, minuni ale naturii (…) și așteptăm cu toții să se întâmple – stațiunea turistică să devină realitate, pentru că, peste foarte puțin timp, pe 15 martie, vom împlini deja doi ani de când am fost atestați ca stațiune turistică de interes național, iar asta înseamnă că există destui investitori dornici să vină și să investească, dar așteaptă rezolvarea problemelor de infrastructură de PUZ, parte a acestui început care se întâmplă astăzi. Veți rămâne în istorie dacă veți face asta!”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, Valentin Calcan.

În luna martie a acestui an se împlinesc doi ani de când Padina-Peştera a fost declarată staţiune de interes naţional.

Prima discuţie despre realizarea unei staţiuni montane la Padina-Peştera s-a făcut în 2009, când ministrul Turismului de la acea dată, Elena Udrea, a participat, la Peştera, la conferinţa „Bucegi – investiţie în viitor”.

Proiectul prezentat în această conferinţă prevede dezvoltarea zonei turistice Padina – Peştera prin construirea de pârtii de schi, de piscine, bazine de kinetoterapie, instalaţii de transport prin cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale şi echipamente de iluminat nocturn al pârtiilor, precum şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere.

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina – Peştera prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri. După anunţarea proiectului de realizare a staţiunii Padina-Peştera, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a început exproprierea unor terenuri în zonă pentru construirea de unei pârtii. Exproprierile nu sunt efectuate în totalitate, autorităţile judeţene susţinând că sunt probleme cu faptul că o parte a pârtiei este pe amplasamentul unui teren inclus în Parcul Natural Bucegi şi trebuia analizată configurarea acelei zone.

De asemenea, pentru toate aceste investiţii de la Padina-Peştera nu au fost găsite până acum sursele de finanţare.

error: Conţinut protejat !!