Târgovişte: Tema ediţiei din acest an a Festivalului Babel este ‘gestul’

Târgovişte: Tema ediţiei din acest an a Festivalului Babel este ‘gestul’

Tema Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului, Babel, ce are loc la Târgovişte, în perioada 4-10 iunie, este gestul.

”Gestul este formă şi energie. Conţine informaţie şi vorbeşte mult mai uşor şi mai rapid despre arhetipuri decât o pot face cuvintele. Face ca esenţialul să înflorească în prezent şi să atingă astfel coarda sensibilă. Emoţia se naşte prin sugestie şi aceasta ţine foarte mult de fragilitatea simţurilor, care răspund mai prompt decât răspunde mintea la stimuli intelectuali. Bineînţeles că gestul trebuie încărcat de sens. Altfel el este un gol, o minciună pe care o rosteşte corpul. Cât de greu este pentru un actor să armonizeze pe scenă adevărul cuvântului cu adevărul gestului? Şi cât de mult distruge un gest fals tot personajul de până atunci”, se arată în comunicatul teatrului Tony Bulandra din Târgovişte.

Babel a ajuns la ediţia VIII, la care participă 22 de ţări: India, Belgia, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Islanda, Scoţia, Finlanda, Lituania, Polonia, Slovacia, Portugalia, Algeria, Kazahstan, Coreea de Sud, Japonia, Mexic, Rusia, Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina, România.

”Timp de 7 zile, între 4 şi 10 iunie, vom oferi publicului între 3 şi 5 reprezentaţii pe zi în următoarele spaţii: Sala Mare, Sala Studio, Casa Sindicatelor, Muzeul de Istorie, Platoul Prefecturii, Curtea Domnească, Parcul Chindia. Spectacolele sunt cu precădere non-verbale, bazate pe gest – tema de anul acesta şi majoritatea durează aproximativ o oră. Veţi fi martorii unor performanţe actoriceşti uimitoare, care ajutate de mijloace tehnice ingenioase, spun o poveste pe cât de reală, pe atât de sensibilă”, mai informează Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte.

Pe lângă spectacole la Babel vor mai fi lansări de carte teatrală, workshop-uri, precum şi o conferinţă a scenografului Jean-Guy Lecat. De asemenea în cadrul festivalului vor fi la Târgovişte spectacole de stradă susţinute de actori din Polonia şi Italia, precum şi momente pregătite special pentru BABEL de actorii Teatrului Tony Bulandra.

Organizator al Festivalului Babel este Teatrul Tony Bulandra, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Târgovişte.

error: Conţinut protejat !!