Afla ACUM toate informatiile despre trecerea de la LAPTELE MATERN la HRANA SOLIDA
Ai devenit recent mamica si vrei sa fii pregatita din timp pentru fiecare etapa a evolutiei micutului tau? Ai fost sfatuita de catre cunoscuti in ceea ce priveste intarcarea, dar nu stii ce sa faci si cum sa procedezi corect? Este foarte important sa fii informata din cat mai multe surse, sa te consulti cu medicul care iti cunoaste cel mai bine istoricul medical, insa deciziile finale iti vor apartine in totalitate. Fiecare alegere este corecta atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, daca tu simti ca ai procedat bine.
Care este varsta optima pentru intarcare?
Recomandarile specialistilor sunt ca unui bebelus sa i sa faca tranzitia de la laptele matern la hrana solida treptat, intre varsta de 6 luni si 1 an, insa aceasta perioada difera de la caz la caz in functie de instinctul tau matern si recomandarile medicului, dar si de capacitatea de adaptabilitate a copilului si nevoile organismului sau. In acest interval temporal el are capacitatea de a se adapta foarte repede la schimbari. Trecand pe hrana solida, bebelusul este nevoit sa isi dezvolte anticorpii si sa inceapa procesul de digestie al alimentatiei diversificate. Desi alaptarea se poate face pana la varsta de 4-5 ani, nu toate mamicile aleg sau pot face asta.
Procesul de tranzitie presupune o perioada in care bebelusul va consuma atat lapte matern, cat si hrana solida.
Dupa 6 luni sunt recomandate de asemenea si ceaiurile naturale, care se pot consuma de catre copil in cantitati de maximum 150ml pe zi. In scopul economisirii timpului tau, poti comanda online o gama vasta de ceaiuri special pregatite pentru micutul tau dornic sa incerce gusturi noi. Planta din care este facut ceaiul nu trebuie consumata consecutiv mai mult de 7-10 zile, deoarece poate crea dependenta. Pentru copiii de peste 6 luni se recomanda ceaiuri preparate din:
- tei (foarte util in cazul racelilor);
- menta (folositor in cazul problemelor intestinale);
- musetel (deasemenea de ajutor in cazul problemelor intestinale);
- nalba;
- macese;
- anason.
Un aspect foarte important cand prepari ceai pentru bebelusul tau este sa nu amesteci plantele in primele luni.
Cum poti face schimbarea alimentatie?
Trecerea de la laptele matern se face in treptat, oferindu-i timp copilului pentru a se acomoda cu noul tip de hrana.
In aceasta perioada este bine ca bebelusul sa beneficieze de o diversificare a alimentelor, astfel incat acesta sa aiba asigurat in continuare aportul de vitamine, calciu si proiteine. Totodata, poti observa ce preferinte are. Cu toate acestea, specialistii nu recomanda insistarea cu un aliment daca acesta l-a refuzat.
Tranzitul de la laptele matern la alimente se face treptat si, desi difera ca timp de la bebelus la bebelus, ordinea alimentelor este aceeasi:
1. Cerealele sunt primul aliment pe care i-l poti oferi copilului ca hrana solida. Acestea se introduc in alimentatie in portii mici si inmuiate in lapte matern sau lapte praf. Pentru inceput ii poti da 4 lingurite de cereale de un singur fel, recomandate sunt cele de orez, fortifiate cu fier. Pentru rezultate bune inca de la primele incercari, incearca cerealele de pe Elaptepraf produse de Humana, care pot fi comandate online la preturi promotionale. Dupa ce bebelusul s-a acomodat cu aceasta hrana solida, poti diversifica tipul cerealelor, oferindu-i cereale din ovaz sau orz. Nu incerca sa grabesti procesul de intarcare amestecand hrana, acorda-i copilului tot timpul de acomodare de care are nevoie.
2. Hrana pasata se introduce treptat in alimentatia copilului, la inceput fiind amestecata cu cerealele. Pentru a se obisnui cu fructele si legumele, este recomandat ca initial sa ii oferi piureul simplu si dintr-un singur aliment, fara adaos de zahar sau sare. Poti sa ii prepari masa din:
- cartofi dulci;
- mazare;
- morcovi;
- dovlecel;
- broccoli;
- banane;
- pere;
- mere;
- piersici.
Inainte de a prepara piureul dintr-un aliment diferit, lasa-l 3-5 zile sa se obisnuiasca si astfel ii poti observa reactiile: daca ii place sau nu, daca manifesta simptome de alergie precum:
- diaree;
- varsaturi;
- umflarea fetei;
- respiratie ingreunata;
- eruptii.
Ulterior ii poti prepara piureul din mai multe combinatii de cate doua fructe sau legume.
3. Alimentele taiate marunt sunt potrivite in jurul varstei de 9-10 luni. In aceasta etapa ii poti oferi micutului pe langa fructe si legume:
- paste;
- branza;
- carne foarte bine facuta;
- cereale uscate;
- biscuiti speciali in functie de varsta.
Pentru a introduce un produs nou in alimentatia copilului, incepe sa adaugi 1-2 lingurite din acesta in decursul aceleiasi mese. In primii ani din viata sa, bebelusul ii este recomandat sa aiba o dieta ce consta in alimente cat mai diversificate, atat pentru a descoperi gusturi si texture noi, dar si pentru a-si creea un sistem imunitar puterni si a se dezvolta corect.
Ce este cel mai bine pentru copilul tau stii doar tu. Astfel, asigura-te ca esti informata si, in urma cunostintelor dobandite de la specialisti, dar si a instinctului matern, decide cand este momentul pentru ca bebelusul tau sa treaca la nivelul urmator. Cu toate acestea, nu uita sa tii cont si de evolutia sa, sa nu il grabesti sa treaca peste anumite etape sau sa ii oferi mai mult timp decat are nevoie.