Dâmboviţa: Jumătate de secol de la inaugurarea ca muzeu a Curţii Domneşti Târgovişte

Dâmboviţa: Jumătate de secol de la inaugurarea ca muzeu a Curţii Domneşti Târgovişte

Curtea Domnească Târgovişte este deschisă spre vizitare gratuit, joi, când se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea ca muzeu a complexului, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

”Cu acest prilej aniversar, Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, transmite recunoştinţa şi aprecierea sa celor care au lucrat şi lucrează cu devotament în cadrul muzeelor ce aparţin Complexului Naţional Curtea Domnească – pentru contribuţia lor în menţinerea vie a istoriei cetăţii de scaun a Târgoviştei şi pentru că, în activitatea lor, au pornit de la ideea că acolo unde există o moştenire istorică de mare valoare culturală, ea merită promovată şi conservată”, se arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.

Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte are aproximativ 100.000 de vizitatori pe an.

”Oricine ajunge astăzi la Târgovişte este impresionat de aerul istoric al oraşului. Curtea Domnească, muzeele şi casele memoriale, numeroasele biserici medievale, fiecare şi toate laolaltă constituie reperele culturale care jalonează evoluţia urbei noastre. Neîndoielnic însă, dintre toate monumentele istorice aflate în spaţiul târgoviştean, Curtea Domnească este cea care suscită cel mai mare interes din partea turiştilor”, afirmă preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Cercetările arheologice ale monumentelor Curţii au debutat la începutul secolului XX sub conducerea Comisiunii Monumentelor Istorice, iar deschiderea ca muzeu a Curţii a avut loc în data de 11 mai 1967. La sfârşitul anului, în decembrie 1967, registrele de vizitare înregistraseră pentru primele 6 luni de funcţionare (iunie – noiembrie 1967), 60.000 de vizitatori.

”Potrivit acestei raportări iniţiale, putem considera că, în cei 50 de ani de funcţionare, Ansamblul Monumental al Curţii Domneşti din Târgovişte a fost vizitat de peste 3 milioane de turişti. Cartea de onoare a muzeului a reţinut alături de nume şi vizite importate, impresii ale oamenilor din toate colţurile lumii”, se mai arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.

Întinsă pe 29.000 de metri pătraţi, Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă cel mai bine păstrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul României. Ca reşedinţă şi scaun domnesc, ea a funcţionat, cu intermitenţe, timp de peste trei secole pentru 33 de voievozi ai Ţării Româneşti, începând cu domnia lui Mircea cel Bătrân şi încheind cu cea a lui Constantin Brâncoveanu.

error: Conţinut protejat !!