Președintele CJ Dâmbovița, despre cazul copilului de 11 ani care s-a sinucis: Trebuie tras un semnal de alarmă
Autoritățile din Dâmbovița spun că Inspectoratul Școlar Județean ar trebui să se implice ca părinții să conștientizeze pericolele la care sunt expuși copiii care au acces la internet, după ce un copil de 11 ani care le vorbea colegilor de la școală că joacă ‘Balena Albastră’ s-a sinucis luni.
”Există indicii, din ce am discutat cu organele de Poliție, temeinice că respectivul copil ar fi accesat acel joc care se numește ‘Balena Albastră’. Eu solicit public Inspectoratului Școlar Județean să intensifice activitatea de conștientizare a părinților asupra efectelor negative a unor astfel de preocupări și, pe de altă parte, să facă un program de consiliere sau de aducere la cunoștința părinților a acestor lucruri”, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, Alexandru Oprea, citat de Agerpres.
Acesta spune că subiectul trebuie abordat cu profesionalism, astfel încât prea multă publicitate să nu dăuneze.
”Mai fac un apel la cabinetele de consiliere psihologică din școli și o să solicit și în scris domnului inspector general școlar să se implice, dar cu profesionalismul de rigoare. Pentru că, nu știu, așa, dacă facem o anume publicitate, să nu creăm curiozități în situația în care sunt adolescenți la 13, 14 ani, copilul de ieri avea 11 ani, la care caracterul este în formare, au o afectivitate crescută, simt nevoia de un alt gen de discuție între părinte și copil. Cred că trebuie tras un semnal de alarmă, dar în mod responsabil pe ceea ce înseamnă această situație”, a mai spus președintele CJ Dâmbovița.
Copilul de 11 ani din localitatea dâmbovițeană Cazaci a fost găsit, luni, spânzurat în podul casei. Cea care l-a găsit a fost chiar sora copilului. Din primele declarații luate de polițiștii care au ajuns la fața locului, copilul nu ar fi avut probleme familiale sau la școală. Copilul nu a lăsat vreun bilet în care să spună părinților de ce a ales să își ia viața.
Rudele și vecinii sunt șocați că un copil de vârstă așa mică a recurs la gestul extrem de a se spânzura.
Polițiștii au confirmat, marți, că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că joacă ‘Balena Albastră’. Polițiștii au ridicat telefoanele și calculatorul pe care le-a avut copilul pentru a face o expertiză tehnică. După expertiză, polițiștii vor stabili dacă elevul chiar a jucat ‘Balena Albastră’ sau din teribilism le-a spus colegilor că îl joacă.
„Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Nu avem certitudinea că jocul a fost cauza care a dus la deces. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. Părinții au declarat că nu știau că băiatul juca jocul respectiv”, a declarat marți, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița, Alexandra Niculae.
Polițiștii continuă cercetările în acest caz. De asemenea atrag atenția copiilor cu privire la ceea ce accesează pe internet.
”Atenție la site-urile sau jocurile pe care le accesați pe internet! Există situații în care jocurile sau alte modalități de divertisment din mediul virtual au făcut victime. În cazul în care vă simțiți timorați sau amenințați de ‘prietenii’ din mediul online, căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități. Nu ascundeți aceste trăiri! Aveți mereu în atenție persoanele cu care interacționați pe rețelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)!”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița, remis marți.
De asemenea, spun polițiștii, tinerii care observă persoane care și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, au posibilitatea de a anunța autoritățile.