Zeci de blocuri din Târgovişte trebuie expertizate tehnic privind riscul seismic
Aproape 80 de blocuri din Târgovişte trebuie expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Edilul a precizat că reprezentanţii primăriei nu au constatat fisuri sau alte semne de risc la aceste clădiri, dar ele, potrivit legii, trebuie expertizate.
Ca localizare, primarul Târgoviştei a spus că multe dintre blocurile care trebuie expertizate sunt în cartierul Aleea Trandafirilor şi micro 9, dar sunt şi în alte zone.
”La acest moment suntem în situaţia de a fi identificat clădirile multietajate care se află în situaţia descrisă de norma legală, şi anume clădirile construite înainte de 1978, cu mai mult de trei etaje, care la parter au spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă. Vă pot spune că în momentul de faţă avem 79 de astfel de blocuri de locuinţe în municipiul Târgovişte situate în zone diferite şi care în perioada imediat următoare urmează să facă obiectul notificărilor pe care administraţia publică locală le va transmite”, a afirmat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Acesta a precizat că proprietarii şi, după caz, administratorii spaţiilor publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, situate la parterul şi, după caz, la subsolul şi/sau la alte niveluri ale construcţiilor cu destinaţia de locuinţă multietajate, cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978, au obligaţia să acţioneze proporţional, în solidar cu proprietarii locuinţelor şi cu asociaţia de proprietari, pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a întregii construcţii, în termen de doi ani de la primirea notificării din partea administraţiei publice locale.
”În situaţia în care nu se procedează la expertizarea acestor clădiri există sancţiuni destul de drastice prevăzute de legislaţia în domeniu, începând de la 5.000 de lei şi ajungând la 75.000 de lei. Deşi până acum la nivelul municipiului Târgovişte s-a ignorat, cumva, această obligaţie, cred că este un gest de responsabilitate din partea tuturor să abordăm această problemă şi să aplicăm legislaţia în domeniu”, a adăugat primarul Cristian Stan.
Conform acestuia, fondurile din care sunt suportate aceste costurile legate de expertizare, proiectare şi execuţie a lucrărilor de intervenţie se vor asigura din transferul de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, pentru expertizarea tehnică; din surse proprii ale proprietarilor; din despăgubiri ale societăţilor de asigurări sau credite pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie.