Târgovişte: Centura ocolitoare a municipiului va fi finalizată cu banii primăriei, până în 2018

03-centura-panoramio

Centura ocolitoare a Târgoviştei pentru care au fost accesaţi bani europeni în 2009 va fi finalizată în 2018 cu bani de la bugetul local.

Centura trebuia să fie gata în 2012.

Consilierii locali din Târgovişte au aprobat, vineri, ca data de finalizare a lucrărilor să se prelungească până la 31 decembrie 2018. De asemenea au mai aprobat finanţarea lucrărilor rămase de executat cu suma de 74,2 milioane de lei de la bugetul local, bani asiguraţi printr-un credit contractat de Primăria Târgovişte. În hotărârea de consiliu se face precizarea că această sumă nu este eligibilă în cadrul proiectului european.

Trei dintre consilierii locali, toţi de la PNL (Adrian Ghinescu, Neli Ion şi Silviu Tănase) s-au abţinut la vot, restul votând pentru.

Stadiul fizic de realizare a lucrărilor la centura municipiului Târgovişte este, la acest moment, de 27%.

În cazul în care Primăria Târgovişte nu va executa lucrările până la data de 31 decembrie 2018, aşa cum şi-a asumat, va pierde banii europeni cheltuiţi până acum pentru lucrările efectuate, respectiv circa 22 de milioane de lei.

”Proiectul centurii ocolitoare trebuie să îl finalizăm până la 31 decembrie 2018, dată maximă stabilită de instrucţiunea POR (Program Operaţional Regional, n.r.) 144/2015. Este un proiect cu privire la care, la acest moment, s-a expertizat, s-a refăcut proiectarea, fiind în situaţia de a aproba noii indicatori economici astfel încât să putem demara cât mai repede şi licitaţia pentru execuţia de lucrări. Ori ne asumăm să finalizăm proiectul, ori îl blocăm. Nu cred că există cale de mijloc, dacă blocăm proiectul trebuie să dăm înapoi 22 de milioane de lei”, a declarat, vineri, la şedinţa de consiliu local, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Pentru realizarea centurii ocolitoare a Târgoviştei au fost accesaţi bani europeni în 2009, lucrările au fost oprite în 2012, a fost reziliat contractul cu firma din cauza întârzierii lucrărilor. A fost semnat un alt contract în 2015 cu o altă firmă, dar nici aceasta nu a făcut mai nimic.

Municipiul Târgovişte a accesat pentru realizarea centurii ocolitoare, în 2009, un proiect cu fonduri europene de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei nerambursabili.

Iniţial partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie de lucrări încheiat CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor. Lucrările au fost abandonate din 2012. La acel moment lucrările la centură erau efectuate în proporţie de aproape 27%.

În vara anului 2015 a fost organizată altă licitaţie, iar câştigător al procedurii de achiziţie a fost asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC. Timp de trei luni nu s-a realizat mai nimic în teren, singurele lucrări fiind în mare parte înlocuiri de borduri. După aceea lucrările au fost oprite.

Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.

error: Conţinut protejat !!