Expediţie târgovişteană pe ”acoperişul lumii”, dedicată Zilelor Târgoviştei
Târgovişteanul Geo Badea va pleca, vineri, într-o expediţie în Munţii Pamir, unde vrea să cucerească Vârful Communism (7.495 metri), expediţia fiind dedicată Zilelor Municipiului Târgovişte.
”Acum 20 de ani, când urbea noastră împlinea 600 de ani de atestare documentară, un grup de oameni de munte iniţiat de domnul Nicu Posta, sub sigla Asociaţiei de Turism Chindia din Târgovişte începea un program montan extern. În 1996 plecam spre Elbrus, care şi atunci şi astăzi reprezintă ‘acoperişul Europei’. De atunci şi până astăzi, Primăria Târgovişte a fost alături de noi la fiecare proiect pe care l-am realizat extern şi care a vizat ascensiunea unui munte (…). Expediţia de anul acesta o dedicăm Zilelor Oraşului, adică 620 de ani de atestare documentară. Să sperăm că această expediţie va fi încununată de succes”, a declarat Geo Badea, joi, într-o conferinţă de presă.
Acesta a declareat că în expediţie vor fi doi români, el şi un bucureştean.
”Mâine dimineaţă vom zbura spre Duşanbe, capitala Tadjikistanului, de unde vom merge într-o zonă situată la poalele munţilor Pamir, un sat de unde vom zbura cu elicopterul până la altitudinea de 4.300 m, unde se află tabăra de bază. Din tabăra de bază, timp în care ghizii locali vor amenaja traseul spre Vf. Comunism sau Ismoil Somoni se mai numeşte, după numele celui care a luptat pentru independenţa Tadjikistanului, vor fi efectuate etape de aclimatizare spre vârfuri mai mici din zonă. Expediţia durează 3 săptămâni şi sperăm să fie încununată de succes, undeva la începutul lunii august”, a explicat Geo Badea.
Primăria Târgovişte, prin programul de finanţări nerambursabile, sprijină acest proiect cu suma de 15.000 lei
Vârful Comunism, cel mai înalt din fosta URSS, având 7.495 m, este impresionant prin dimensiunile sale, realmente dominând aria.
Pamir se află la intersecţia dintre lanţurile montane Karakorum, Himalaya, Tian-Shan, KunLun şi Hindu Kush şi reprezintă unul dintre cele mai înalte lanţuri montane din lume. Termenul „Pamir” provine din limba persană, din pay-I-mehr, care s-ar traduce prin sintagma „acoperişul lumii”.