Titlul de cetăţen de onoare al Târgoviştei acordat mareşalului Ion Antonescu, retras prin decizie a instanţei

antonescu-cl-site

Titlul de cetăţean de onoare al Târgoviştei acordat postmortem, în anul 1996, mareşalului Ion Antonescu a fost retras prin decizie a instanţei.

Mareşalul Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război şi al cărui nume nu a fost reabilitat, a primit titlul de cetăţen de onoare al municipiului Târgovişte în iunie 1996. În enciclopediile finanţate de Primăria Târgovişte apare că titlul a fost acordat în 2000.

”Ion Antonescu se încadrează în categoria persoanelor prevăzute la art. 2 lit.c din OUG nr.31/2002 astfel încât devine incidentă şi aplicarea art.5 din acelaşi act normativ, asemenea încadrări fiind incompatibile cu posibilitatea acordării unor titluri prcum cea de cetăţean de onoare a unei localităţi pentru merite deosebite. Chiar dacă la momentul emiterii HC Municipal Târgovişte nr.48/19.06.1996 nu era OUG nr. 31/2002, la acel moment, hotărârea nr. 17/17.05.1946 a Tribunalului Poporului nu era anulată sau modificată iar ‘meritele deosebite’ erau incompatibile cu condamnările în temeiul art.2 din Legea nr. 312/1945 enumerate anterior”, se arată în Decizia Tribunalului Bucureşti.

Reprezentanţii institutului Elie Wiesel susţin că au purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Târgovişte legate de retragerea titlului de cetăţean de onoare al municipiului acordat mareşalului Ion Antonescu, însă singurul rezultat a fost scoaterea informaţiei privind acest titlu de cetăţean de onoare de pe site-ul primăriei. Astfel s-a ajuns la acţionarea în instanţă.

În Enciclopedia municipiului Târgovişte, lucrare editată în 2011 şi finanţată în întregime de Primăria Târgovişte se scrie despre legătura dintre mareşal şi municipiu.

”Antonescu a fost prezent la Târgovişte în anii 1904-1906, când a urmat cursurile Şcolii de Cavalerie, în 1915 în calitate de comandant de escadron de cavalerie şi în anii 1920-1922 când a îndeplinit funcţia de comandant al acestei distinse instituţii militare. În toamna anului 1940 a vizitat oraşul Târgovişte, prilej cu care şi-a arătat disponibilitatea pentru identificarea unor resurse financiare în scopul unor lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare a oraşului”, se arată în Enciclopedia oraşului Târgovişte, ediţia 2011.

stiriDB vă prezintă decizia instanței:

error: Conţinut protejat !!