Site icon stiriDB

74% dintre târgovişteni vor eutanasierea câinilor, conform unei consultări publice

maidanezi sondajMajoritatea târgoviştenilor vor eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă nu sunt adoptaţi în termen de 14 zile, reiese dintr-o consultare a locuitorilor municipiului făcută de Primăria Târgovişte, în perioada 17-29 septembrie.

”Primăria Municipiului Târgovişte a iniţiat o campanie de voluntariat care a avut ca scop consultarea cetăţenilor privind aplicarea OUG 155/2001, referitoare la eutanasierea câinilor fără stăpân. Campania a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 8.200 de persoane din toate microraioanele municipiului nostru, care au raspuns prin „DA” sau „NU” la întrebarea: ‘sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân dacă nu sunt adoptaţi după 14 zile, conform OUG 155/2001- privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân?”’, se arată într-un comunicat al Primăriei Târgovişte, remis joi.

Conform sursei citate, primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, a dorit ca o decizie finală pe marginea acestui subiect să coincidă cu dorinţa opiniei publice locale. Acesta a fost şi scopul derulării campaniei de consultare a cetăţenilor.

După centralizarea răspunsurilor oferite de târgovişteni, s-au înregistrat următoarele rezultate: 6.057 (74%) dintre cetăţenii intervievaţi au răspuns afirmativ şi 2.125 (26%) dintre cetăţenii intervievaţi au răspuns negativ.

”În urma acestor rezultate, Primăria Târgovişte îi informează pe toţi cetăţenii municipiului că, imediat după ce Guvernul României va aproba prin hotărâre, va pune în aplicare  prevederile Legii nr. 258/2013.  Pe 10 septembrie 2013, proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. Actul normativ prevede prelungirea de la 7 la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele două săptămâni, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea locaţiilor”, se mai arată în comunicatul Primăriei Târgovişte.

Consultarea publică de la nivelul municipiului Târgovişte pe subiectul câinilor fără stăpân a fost efectuată cu sprijinul a 10 voluntari.

Autorităţile locale nu au putut preciza care este numărul maidanezilor din Târgovişte. La nivelul municipiului există un singur adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de 100 de locuri.