3 sfaturi privind siguranța în caz de cutremur pe care ar trebui să le pui în practică

3 sfaturi privind siguranța în caz de cutremur pe care ar trebui să le pui în practică

Un cutremur poate fi o experiență traumatizantă pentru mulți oameni. Faptul conștientizării că nu poți controla forțele telurice imense ce sunt descătușate în cazul unui eveniment de o astfel de magnitudine și că te afli în voia hazardului poate fi un gând greu de acceptat de către majoritatea populației.

Totuși, acceptarea faptului că un cutremur major de pământ, de o magnitudine mare, se poate întâmpla în orice moment, pregătirea mentală și însușirea câtorva reguli de bază ce ar trebui respectate în cazul evenimentului te pot face să preîntâmpini cu mai multă siguranță de sine viitorul.

Iată câteva sfaturi și reguli ce ar trebui însușite și respectate în caz de cutremur pentru a spori gradul de siguranță pentru tine și familia ta

Dacă te afli în interior, rămâi acolo

Una din cele mai grave erori pe care le poți face în cazul unui cutremur este să te panichezi și să fugi pe ușă afară. În mod special dacă locuiești la bloc, la un etaj superior, fuga din apartament, pe casa scărilor poate fi fatală, deoarece este cunoscut faptul că acestea sunt printre primele structuri care pot ceda. De aceea, probabilitatea de a te răni este mai mică dacă stai pe loc, acolo unde ești.

Păstrându-ți calmul, îndepărtează-te pe cât posibil de mobilierul cu vitrine de sticlă, corpuri suspendate, rafturi grele sau diverse mobile instabile ce ar putea să cadă.  Dacă găsești un obiect potrivit la îndemână, folosește-l pentru a-ți proteja capul și fața de eventualele cioburi. Dacă te afli în bucătărie, închide imediat aragazul și adăpostește-te la primele zguduiri simțite, iar dacă te afli în pat rămâi acolo și acoperă-ți capul cu perna.

Nu te duce sub tocurile ușilor. Ești mai în siguranță sub o masă solidă sau lângă pat, de exemplu. Zona de sub grinzile unde se află trecerile dintre camere nu te protejează de obiectele aflate în cădere care sunt, de fapt, cauza celor mai multe răniri sau decese la un cutremur.

Dacă ești afară, rămâi acolo

Dacă fenomenul te surprinde pe stradă, este recomandabil să te îndepărtezi de clădiri, fire de electricitate, canalizări sau de țevi de gaze. Cel mai mare pericol este datorat posibilelor căderi de obiecte, geamuri sparte, sau resturi de tencuială lângă zidurile construcțiilor.

Cu calm, dar pe cât posibil de repede, mergi în zone deschise, departe de copaci, stâlpi de beton sau de ziduri. Odată acolo, așează-te la pământ și stai în această poziție până când fenomenul încetează.

Fă-ți un rucsac de criză

O idee utilă este să îți pregătești un așa numit rucsac sau geantă de criză în care poți pune obiectele indispensabile ce te pot ajuta pe un termen scurt până la sosirea echipelor de salvare dacă este cazul sau în care poți păstra documentele importante pentru tine.

În acest rucsac ar trebui să pui câteva alimente ce pot fi consumate imediat și care au termene lungi de expirare, câteva sticle cu apă, lanternă funcțională, baterii de rezervă, o pătură, un aparat de radio, un briceag multifuncțional, obiecte de igienă personală, un kit de prim ajutor complet iar, dacă iei tratament medicamentos, o rezervă de cel puțin 3 zile a acestora.

Fă copii ale documentelor legale sau poți pune acolo chiar originalele actelor de proprietate, certificatului de naștere, pașaport, niște bani cash. Este bine să-ți protejezi casa încheind simplu și ușor una din tipurile de asigurări online de tip PAD și facultative pentru a putea recupera ulterior, cât mai simplu, eventualele cheltuieli cu reparațiile imobilului dacă este cazul. Nu uita să pui o copie a polițelor în rucsacul de urgență.  

În concluzie, cu o pregătire adecvată, cu mult calm și cu stăpânire de sine se poate trece mai ușor peste evenimentele neplăcute care până la urmă se află la discreția naturii și a fenomenelor fizice imposibil de evitat la un moment dat.

Sursa foto: shutterstock.com

error: Conţinut protejat !!