La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt 22 de unităţi de învăţământ fără aviz sanitar.
”Sunt 22 unităţi de învăţământ fără aviz sanitar şi şapte în curs de a primi. Cele şapte sunt cele care au fost reabilitate. Restul de până la 750 sunt în regulă, adică un procent de 94%”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Luminiţa Preda.
Prezent, duminică, în judeţul Dâmboviţa, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că anul şcolar 2014-2015 începe în condiţii foarte bune în majoritatea şcolilor din ţară.
”Eu cred că în condiţii foarte bune în majoritatea locurilor. Avizele sanitare erau o temă în fiecare septembrie. V-aş ruga să scoateţi extrasele de presă de acum 10 ani sau de acum 15 ani sau de acum cinci ani. O să vedeţi cum peste 50% din unităţile de învăţământ din ţară nu aveau aviz sanitar (…). Sunt judeţe care au anunţat 100% anul acesta avize sanitare, sunt judeţe care au anunţat patru-cinci unităţi fără avize sanitare”, a precizat ministrul Educaţiei.
Acesta a explicat care sunt condiţiile minime de obţinere a avizului sanitar de funcţionare a unei şcoli.
”Ca să înţeleagă toată lumea, un aviz sanitar presupune două lucruri: în primul rând şcoala să arate bine, dar dacă şcoala ar arăta bine şi nu ar avea legătură la canalizare şi apă curentă nu primea avizul sanitar. De aceea Guvernul a spus că, dacă facem o investiţie într-o localitate, ne gândim la localitate în totalitatea sa, nu te apuci să repari şcoala, iar drumul este rupt, apă nu avem, canalizare nu avem. Abordând într-o manieră integrală, în principal prin Ministerul Dezvoltării şi prin autorităţile locale, aşa am ajuns să le facem gospodăreşte. Încet, încet, eu sper să ajungem într-un an, doi, maxim trei ca toate şcolile care funcţionează să aibă standarde occidentale”, a adăugat ministrul Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a inaugurat, duminică, în Dâmboviţa, trei unităţi de învăţământ, la Conţeşti, Valea Mare şi Voineşti. Totodată a efectuat o vizită de lucru la două şcoli aflate în reabilitare, la Conţeşti şi Găeşti.