2018 de lumânări aprinse, în Joia Mare, pe Calea Luminii, la Târgovişte

2018 lumânări au fost aprinse, în Joia Mare, la Târgovişte, pe traseul din faţa Catedralei Mitropolitane, pe Bulevardul Carol I, până la gara municipiului, pe o distanţă de un kilometru, la Calea Luminii.

Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon, a ieşit după slujba din Joia Mare în faţa Catedralei Mitropolitane, unde a adresat câteva cuvinte celor prezenţi şi a aprins prima lumânare din Calea Luminii.

”Joi seara este Joia celor 12 evanghelii şi aici ne-am reunit pentru că este o ceremonie specifică cetăţii noastre de scaun, Târgovişte, cu Calea Luminii. Adică trebuie să înţelegem semnificaţia acestui lucru, pentru că lumina este valoarea aceea pe care a numit-o Mântuitorul Hristos foarte clar: învăţătura despre om, despre lume, despre existenţă şi despre nemurire. Mântuitorul a spus: eu sunt lumina lumii, cine crede în mine şi-mi urmează mie nu va umbla întru întuneric şi va avea lumina vieţii. Iată care este semnificaţia acestor lumini, care în mod ingenios şi frumos sunt aprinse pentru acea lumină care porneşte de la altarul Catedralei strămoşeşti de la Târgovişte să pătrundă în sufletele şi inimile noastre ale tuturor”, a spus arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon.

În timpul manifestării se aude în boxe amplasate pe traseu melodia ”Nu-i lumină nicări” a târgovişteanului Lorin Stănescu (Folk T). Artistul plastic Mihai Şerbănescu, iniţiatorul acestui eveniment, spune că manifestarea a devenit o tradiţie, în fiecare an se aprinde un număr de lumânări egal cu al anului respectiv plus încă una, ca simbol al speranţei.

”Calea Luminii, în acest an, se desfăşoară pentru a 18-a oară. Să ştiţi că la început o mână de oameni au fost alături de mine şi am făcut această acţiune gândind că va fi doar pentru un an, iată că a ajuns să se desfăşoare şi a 18-a oară. Nu-mi rămâne decât să mulţumesc credincioşilor, părintelui Nifon, primăriei, presei pentru că putem face această acţiune, pe care în primul rând târgoviştenii o fac, pentru că ei vin în număr mare, ei aprind lumânările”, a declarat Mihai Şerbănescu.

Manifestarea este unică în România şi, în fiecare an, sunt mii de participanţi.

Joi au fost prezenţi şi oficialităţi locale, senatorul Adrian Ţuţuianu, alţi parlamentari de Dâmboviţa, prefectul judeţului – Antonel Jijie, primarul municipiului Târgovişte – Cristian Stan, precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale.

error: Conţinut protejat !!