Site icon stiriDB

20 de ani cu executare pentru Lup

”Capra cu trei iezi” a avut, la 140 de ani de la apariție, un proces corect, la Târgovişte, în cadrul Școlii de vară ”Micii jurnaliști”. Toate personajele din celebra poveste a lui Ion Creangă au fost chemate în instanță. Avocați, procurori, judecători și inculpați au dezbătut, timp de două ore, cauzele și împrejurările în care s-au petrecut faptele descrise în poveste.

Prima chemată să se apere a fost Capra, acuzată de neglijență și omor cu premeditare. La final, a primit un an cu suspendare pentru neglijență și 5 ani de închisoare cu executare pentru uciderea cu premeditare a lupului, având însă circumstanțe atenuante. Judecătorii, membri ai Şcolii de vară ”Micii Jurnalişti”, au ținut cont de durerea pricinuită de pierderea dramatică a celor doi pui și au considerat că gândirea i-a fost afectată.

Iedul cel mic a fost acuzat de complicitate la uciderea lupului, dar, fiind minor, a primit un an de arest la domiciliu.

Iedul mare și cel mijlociu au fost găsiți nevinovați pentru că erau copii și au fost păcăliți de lup, chiar dacă au fost neascultători.

Lupul a fost găsit vinovat de dublu asasinat și ar fi primit, dacă nu ar fi murit, 20 de ani cu executare, dar cu o reducere de 3 ani pentru că i-a mâncat pe iezi pentru a supraviețui.

Ursul, acuzat de complicitate la omor, pentru că i-a ascuțit limba lupului, a fost declarat nevinovat, judecătorii considerând că a fost și el păcălit de lup și nu i-a cunoscut motivele.

Acesta a fost o lecţie de dezbatere şi de educaţie civică derulată în cadrul Şcolii de vară ”Micii Jurnalişti”.

Proiectul ”Micii jurnaliști” a fost conceput ca o şcoală de vară pentru copii, în cadrul căreia se pot pregăti, într-un mediu relaxat, pentru a descifra tainele societății în care trăim. O ”școală” în care să se exprime liber, să fie apreciați pentru părerile lor și încurajați să aibă inițiativă.

Cursurile se ţin la la Biblioteca Județeană ”I.H. Rădulescu” din Târgovişte. Trainer este Manina Leașu, director Știri la Radio Minisat (absolventă de Filosofie-Jurnalistică și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România).