Site icon stiriDB

10 lucruri fascinante care se întâmplă cu corpul tău când ești îndrăgostit

Ritmul bătăilor inimii încetineşte, se intensifică activitatea cerebrală, se pierde somnul, se întăresc oasele – toate acestea când eşti îndrăgostit!

1. Activitatea cerebrală se intensifică
Deși nu s-a dovedit că există dragoste la prima vedere, se întâmplă totuși ceva în creierul omului când îi pică cu tron cineva. Cercetările neurologice au arătat că indragostitul activează 12 regiuni ale creierului deodată.

2. Îți încetinește ritmul bătăilor inimii
Datorită oscilațiilor hormonale care au loc când un om se îndrăgostește, tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii scad.

3. Adio somn dulce!
Îndrăgostitul generează trăiri intense, euforice, mai ales dacă sentimentele ne sunt împărtășite. În astfel de momente, persoana îndrăgostită este mai activă, mai energică și mai puternic concentrată pe obiectul atracției. Mai mult, creierul produce mai multă dopamină, care alimentează starea de exaltare. În acest context, este firesc ca orele de somn să fie mai puține!

4. Ți se întăresc oasele
Oamenii au descoperit o legătură între cuplurile fericite, căsătorite de multă vreme, și sănătatea oaselor. Cu cât relația este mai de durată și mai fericită, cu atât starea de sănătate a oaselor este mai bună la vârste mai înaintate, comparativ cu cei care au casnicii nefericite sau sunt singuri.

5. Îți trec durerile
Când ești îndrăgostit, sunt activați niște receptori din creieri care acționează exact ca medicamentele de atenuare a durerii.

6. Devii uituc/ă
Când ți se aprind călcâiele după cineva, creierul eliberează oxitocină, supranumită hormonul fericirii, care are, însă, efecte secundare: interferează cu funcționarea memoriei de scurtă durată. Așadar, nu vei uita unde ai fost în vacanță vara trecută, dar s-ar putea să uiți unde ai pus factura la energie.

7. Se dezlănțuie latura geloasă
Orice om este gelos, fiind în natura noastră să avem sentimentul proprietății. Însă nu toți îl manifestăm explicit, fiind mai temperați și mai obiectivi. Însă, când ne îndrăgostim, indiferent cât de moderați suntem, tot avem uneori accese de gelozie.

8. Totul are un gust mai bun
Persoanele îndrăgostite au tendința de a simți gustul dulce în aproape orice preparat mănâncă, arată un studiu citat de Asociația Americană de Psihologie.

9. Este ușor de distras
Nivelul de concentrare crește când ești îndrăgostit atunci când te gândești la obiectul atracției și scade pe toate celelalte planuri. Din acest motiv, persoanele îndrăgostite întâmpină unele dificultăți în îndeplinirea unor sarcini. Până una-alta, doar nu la muncă le stă capul!

10. Ți se subțiază vocea
Oamenii de știință au descoperit că femeilor li se subțiază ușor vocea atunci când vorbesc cu un bărbat după care tânjesc.